Taze Makarnayı Seviyorum
Eskiden her evde kış hazırlığı yapılırdı. Ev tipi makarnalık hamurlar hazırlanır, yoğrulur, değişik şekillerde kesilirdi. Kumaş keselere yapılan makarnalar konur ve kışın içinden ihtiyaç ölçüsünde alınarak pişirilir, afiyetle yenirdi.
Trakya' da özellikle köy mutfaklarının kışlık hazırlıkları içerisinde ev makarnası hala büyük yer tutmaktadır. Bütün kışı geçirebilecek şekilde büyük oranlarda yapılır. Serin ve kuru bir yerde bez torbalar veya mukavva kutular içerisinde muhafaza edilir. Birçok yörede erişte diye tanımlansa da, Trakya mutfağında daha çok ev makarnası diye isimlendirilir.
Özellikle hamurundaki sütün ve köy yumurtasının katkısıyla kendine has bir damak lezzeti taşır. Oldukça besleyicidir. Taze makarna, hemen tüketilen yumurtanın kullanımı ile çok daha yumuşak ve ipeksi bir hamurdan üretilir. İçinde yumurta ve bir miktar fazladan su bulunduğundan pişirme süresi kuru makarna pişirme süresinin yarısı kadardır.
TAZE MAKARNA MARKETLERDE SATILAN KURU MAKARNADAN DAHA LEZZETLİ ve SAĞLIKLI Taze makarna çok işlenmemiş, üzerinde çalışılmamış makarna demektir. Uzun süreler kurutulaz, dayanıklılığını arttırmak için katkı maddesi eklenmez. İrmiğin bütün kalitesi, vitaminleri, proteinleri makarnada kalır. Dolayısıyla da besleyici özellikleri olan sağlıklı bir makarnadır taze makarna. Tadı da kuru makarnadan on kat daha güzel çünkü özellikle irmiğin kokusu ve lezzeti makarnada kalıyor. Bugün hepimizin evinde hazır paket makarnalar var. Taze makarnanın tadını bizler unuttuk yeni nesil ise hiç bilmiyor. Oysa taze makarna yapmak çok zor değil. Neden taze makarna derseniz; makarnayı protein içerikli bir yemek haline getirebiliriz. Bol yumurtalı, katkısız mis gibi hazırlayacağımız makarnalar ile ailemize nefis bir menü çıkarabiliriz. Makarna hazırlamanın bir aile içi aktiviteye de dönüşebileceğini unutmamak gerek. TAZE MAKARNA ŞİŞMANLATMAZ, SAĞLIKLIDIR. Birçok kişi makarnayı çok sevmesine rağmen şişmanlatacağını sanarak kendini bu zevkten mahrum eder. Aslında makarna sadece buğday ve sudan oluşan çok saf bir gıdadır.
Makarna yapımı için, buğday irmik haline getirilir, suyla karıştırılır ve şekil verilir. Makarna yapımında kullanılan Durum buğdayı, ekmeklik buğdaydan çok farklıdır. Protein ve B vitamini oranı daha yüksektir. Makarna kompleks karbonhidrat grubundan olduğu için metabolizmada çabucak parçalanarak hızlı bir şekilde enerjiye dönüşür. Makarnanın kolayca hazmedilen bir besin olmasının da nedeni budur. Formuna dikkat eden herkes, hafif bir sosla örneğin mantarlı, domatesli, fesleğenli bir sosla zenginleştirilmiş makarnayı gönül rahatlığı ile yiyebilir. Makarna hem besin değeri yüksek, hem doyurucu, hem de vücut için gerekli tüm vitamin ve mineralleri içeren sağlıklı bir besindir. Amerikan Tarım Bakanlığı Gıda ve Sağlık örgütü tarafından yayınlanan Sağlıklı Beslenme Piramidinde makarna, en çok tüketilmesi gereken besinler kategorisinden yer almaktadır. Vitamin ve mineraller açısından oldukça zengin olan makarnada, yağ ve sodyum oranı düşük olduğundan kolesterol riski yoktur. Ayrıca metabolizma da çok çabuk parçalanır ve enerjiye dönüşür. Çok kalori içermediği için şişmanlatmaz. İlk yemek olarak yendiğinde açlığı bastırır ve en zengin sosla bile yense bir porsiyonunun kalori miktarı 450’yi geçmez. Besleyicidir, ve bunun sebebi ekmeğe göre mineral madde, protein ve lif bakımından daha zengindir. Makarnanın besleyici, doyurucu ve hem de vücut için gerekli tüm vitamin ve mineralleri bünyesinde barındıran bir besindir. Makarnanın bir porsiyonun da besin değeri aşağıdaki gibidir;
Su: %12 TAZE MAKARNA YAPMAK ÇOK KOLAY 6 yumurta
600 gr un
bir tutam tuz ve karabiber
Mutfak tezgahının üzerine un ve karabiberi karıştırıp, ortası boşluk kalacak şekilde hafifçe yayın. Yumurtaları boşluğa kırıp çatal yardımıyla hafif çırpıp, yavaşça unu yedirmeye başlayın (un ve yumurtayı mutfak robotunda karıştırabilirsiniz). Hamurun yapışkanlığı geçtikten sonra iki elinizi de unlayıp makarna hamurunu yoğurmaya başlayın. Ne kadar istekle yaparsanız hamur da sizin isteklerinizi yapacaktır. Hamuru yumuşak, kadifemsi ve elastik bir hale gelene kadar yoğurun. Bir bez veya sera-film ile sarıp kullanmadan önce yarım saat buzdolabında dinlendirin. Dinlenen hamuru makarna makinası ve erişte makinası ile açıp makarna makinası bıçakları ile dilediğiniz genişliklerde kesebilirsiniz. Pişirmeden önce 5-10 dakika makarna kurutma askısında kurutabilirsiniz. |