Ev Tipi Un Değirmeni

un
Değirmendeki unların gerçekten hiç bir kısmına dokunulmadan veya ayrıştırılmadan mı elde edildiğini hep merak etmişimdir. Çünkü kepekli diye aldığım unlarda ya hiç kepek göremiyorum, ya da kahverengiye yakın, bol kepekli unlar oluyor. e-makarna.com dan  bana, "Ev tipi un değirmenini tanıtmak ister misiniz?” diye sorduklarında sırf bu merakımı gidermek için "Evet” dedim.

Bir de bundan birkaç ay önce bir izleyicimin mesajı beni çok üzmüştü. Kardeşimiz bazı un markalarında ve bazı fırınlarda kullanılan insan saçından elde edilen katkı maddesi videosunu izledikten sonra bir daha hiç unlu mamul alıp yiyememiş. Aslında ciddi bir vesvese hastalığına tutulmuş. Öyle ki; 40 lı kilolara kadar düşmüş..

un2

Gıda konusunda çok hassas olan,  izleyicilerim için ev tipi un değirmeni kullanışlı bir alet. Glutensiz yemek yemek zorunda olan kişilerin kendi ekmeklerini ve kendi makarnalarını yapabilmeleri içinde çok yardımcı. Ürün, Alman-Avusturya ortak malı. 
üst görünüm
Ev tipi değirmenin dış malzemesi kayın ağacından ahşap malzemeden. Sürekli çalışmaya uygun kuvvetli bir motora sahip. Taşları kayadan daha sert olan korindon/seramik karışımı bir materyalden yapılmış. Makine özen gösterilerek kullanıldığı taktirde bu taşların 1000 kg öğütme sonrası sadece 1 gr aşınıyormuş.
değirmen3
Ben makinada pek çok tohum ve taneyi un yapmayı denedim. Buğday, arpa, yulaf gibi taneler hiç sorunsuz çekiliyor.
karabiber2
Karabiber, kimyon, kahve gibi tane baharatlarda da hiç sorun çıkmıyor. Öğütülecek tohum veya tanelerin, küçük ve yağsız olması gerekiyor. Yağlı, tatlı veya bol nişastalı (mısır, pirinç gibi) taneler taşlara yapışıp zorlanabiliyor.
un3
İlk defa evde un yapmanın heyecanını yaşadım. Muhteşem bir deneyimdi. En iyisi bir çuval buğday alıp balkona koymalı. Hergün yiyeceğimiz ekmeğe mukabil un öğütüp hamur yapmalı
 :)
hamur3
Hamur demişken; Elde ettiğim undan hemen ekmek hamuru yoğurdum. Ağartılmış un eklemeden saf buğdaydan yapılmış unla yapılan hamurun ve ekmeğin nasıl olacağını çok merak ettim. Sadece un, su, tuz ve mayayla hamurumu yoğurdum. Beyaz unla yoğrulan ekmek sakız gibi özlü olurken, tam buğday unuyla yapılan hamur, mayalanınca bol delikli ve özsüz bir hamur oldu. Fakat ekmeğin tadı anlatılmaz, yaşanır.

Annem beni bir konuda uyardı. Öğütülmüş unun hemen kullanılmaması gerektiğini, en az 1 gün bekleyen unun dinlenip toparlanacağını söyledi. Her zaman büyüklerin sözünü dinlemek lazım.
ekmek
Ruşeymi, kepeği ayrıştırılmamış, extra ağartıcı, iyileştirici katkı maddesi eklenmemiş miss gibi ev yapımı bazlamamız hazır…

Bu ürünün çok kullanışlı olmasına rağmen, her bütçeye hitap etmediğinin farkındayım. Fakat benim bütçeme uyar diyen, organik beslenmeye önem verip imkanı olanlar Fıdıbus 21 ev tipi değirmenini BURADAN inceleyip temin edebilirler.

KAYNAK; http://cahidejibek.com/2014/09/16/ev-tipi-un-degirmeni/

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.